Sätta rutiner

Alla vill att ens gulliga lilla vän ska komma till rätta i sin nya miljö så fort som möjligt. Ett bra sätt att få din kisse att känna sig trygg och lugn är att fastställa några grundläggande rutiner. Här följer några goda vanor att börja med.

Badrumsbestyr

Instinktivt kommer din katt vilja hålla sig själv ren och prydlig. För att understödja det här naturliga beteendet hos din katt är det bäst att placera kattlådan lite avsides och privat, långt bort från vatten- och matskålarna. Din katt kommer snabbt lära sig att använda sin låda när du visat var den står.

Matdags

Kompletta och balanserade mål – som Whiskas® Juniorfoder – kommer att ge din kattunge alla de proteiner och näringsämnen som den behöver. När katten är liten behöver den mat ofta och i små portioner, när den blir något äldre räcker det med två gånger om dagen. Din katt kommer att vänja sig vid matschemat och förvänta sig att måltider serveras samma tid varje dag, så försök hålla dig till fasta rutiner.

Lekstund

Visste du att din kattunge alltid är på jakt efter ett byte? Att leka med din kattunge är ett jättebra sätt att låta den hänge sig åt sina medfödda jaktinstinkter. Försök att ha flera lekstunder om 10–15 minuter varje dag, speciellt om du har en innekatt. Välj små leksaker som katten kan smyga sig på, jaga och anfalla.

Mysstund

På samma sätt som din katt kommer att vänja sig vid ett fast matschema, så kommer den också att veta när det är dags för gos och kel. Oavsett om ni gosar i sängen på morgonen eller på kvällen efter jobbet är det viktigt att ge katten mycket uppmärksamhet och kärlek vid samma tidpunkter varje dag.

Sovdags

Även om din katt antagligen kommer välja att sova på en filt i sin egen säng när du är hemma, så kanske den väljer en av dina gamla tröjor som sovställe när du är borta. När din katt har gjort sig bekväm någonstans gör du bäst i att låta den vara i fred och inte störa den allt för mycket.