Din kattunges kost

Precis som sina stora kusiner så är din misse en riktig köttätare. Tänderna, tungan och matsmältningssystemet hos en katt är speciellt utformade för att tugga och smälta kött. För att näringsbehovet hos en kattunge ska uppfyllas är det viktigt att kosten blir precis rätt.
Eftersom en kattunge har komplexa näringsbehov är det viktigt att den får en speciellt sammansatt kost.
Som köttätare behöver din kattunge massor av protein och en komplex balans av näringsämnen. På grund av kattungens snabba tillväxt behöver den andra mängder av vissa näringsämnen än en vuxen katt – inklusive rätt förhållande mellan kalcium och fosfor.

Utfodringstips

I det vilda vet stora kattdjur exakt vad de behöver äta. Genom att ge din kattunge rätt mat på samma tider varje dag kommer du att stödja de medfödda instinkterna som karnivor och ensam jägare.
Din söta lilla misse må vara liten just nu men den kommer att växa 15 gånger snabbare än ett spädbarn!
De första 4–5 veckorna kommer din kattunge få allt den behöver från sin mamma via modersmjölken. Vid 7 veckor brukar kattungarna vara avvända vid modersmjölken men redan från 4 veckor kan man börja introducera speciellt foder för kattungar, till exempel Whiskas® Junior.

Gå över till foder för vuxna

När din lilla tiger närmar sig sin första födelsedag är den redo att gå över till att äta en balanserad kost som passar behoven för vuxna katter.
Din katt är redo att prova foder för vuxna vid ungefär 12 månaders ålder.
Katter är känsliga för förändringar i smak och innehåll i maten, så gör övergången till den nya kosten i små, försiktiga steg.

Hur du håller koll på din kattunges hälsa

I den vilda världen tvättar katter varandra för att upprätthålla sociala relationer. På samma sätt så kan du stärka ditt band med din kattunge genom att göra enkla hälsoundersökningar hemma.
Var så försiktig som möjligt när du gör undersökningen och prata gärna med katten på ett mjukt och betryggande sätt.
Det är bra att göra detta från en tidig ålder – på det sättet kommer din katt tänka att det är en naturlig del av era rutiner.