Din kattunges naturliga instinkter

Som stolt kattägare vill du göra ditt hem så välkomnande som möjligt för din nya kompis. Det bästa sättet att göra det är att försöka förstå varför din lilla tiger beter sig som den gör.

Precis som de stora kattdjuren är din kattunge en ensam jägare. Alla katter tror att de har ansvar för sin egen överlevnad, och att de inte behöver en flock för att vara trygg och utom fara. Förstår du det här basala beteendet hos katten kommer du kunna se att det återkommer i en rad andra instinkter och behov.

Springa in och ut

I det vilda är stora kattdjur alltid på sin vakt för potentiella faror. Genom att springa in och ut ur ett rum bedömer din kattunge en situation och upptäcker hot. Om din katt tycker om att göra detta, se då till att dörren till rummet inte är helt stängd, eller att kattluckan är olåst om du har en sådan.

Markera revir

Din kattunges stora kusiner i vildmarken markerar sitt revir och sniffar sig till andra djur genom klösmärken, dofter och ljud. Eftersom dessa markörer fungerar som vägskyltar för andra kattdjur så förnyas de ofta.

Du kommer märka att din katt gör exakt likadant hemma, så det är viktigt att din lilla tiger kan uttrycka sina medfödda behov utan att förorsaka för mycket skada. Det är smart att tillhandahålla en klösbräda eller en gammal matta för att skona dina möbler!

Utsiktsplatser

I det fria använder kattdjuren högt belägna platser för att hålla koll på inkräktare och rovdjur, men också för att det är ett bra utgångsläge för att få syn på jaktbyten och för att vila. Se till så att det finns några utsiktsplatser i hemmet där din katt kan speja.

Gömställen

I det vilda har de flesta stora katter egna favoritplatser där de gömmer sig för att hålla koll på sitt revir. Det är också hit de drar sig tillbaka för att vila, när de är skrämda eller är sjuka. Din kattunge kommer förmodligen att hitta sitt eget gömställe i ert hem, men den kommer att älska dig lite mer om du ser till att den kan få några högt placerade egna gömställen.
Det är viktigt att din lilla tiger kan uttrycka sina medfödda behov utan att förorsaka för mycket skada.