Kattlådeträning

Precis som sina stora kusiner i det fria går din lilla misse helst på toaletten ostört. Därför är det viktigt att kattlådan står på ett tyst och avskilt ställe som din katt enkelt kan ta sig till, där toalettbestyren kan utföras utan att någon ser.


Notera när det är dags

Du kommer behöva träna din katt att gå på låda. Det är enkelt: lyft bara ner din katt i lådan när du märker att det är dags att gå på toa. Du kan också hjälpa till genom att sätta din katt i lådan tidiga mornar, sena kvällar och efter varje måltid. Fortsätt göra det tills att din katt hittar sin låda själv genom doft och platsminne. När du vet att din katt hittar till lådan kan du låta den sköta sina toalettbestyr själv. För att försäkra dig om att din katt är bekväm med sin låda ska du använda kattsand som absorberar lukt och inte bildar stora klumpar, exempelvis Catsan®.

Renlighet är A och O

I det vilda är stora kattdjur väldigt noga med sin hygien och hälsa, därför är det viktigt för dem att toaletten och platsen för måltider är helt avskilda. Din lilla kattunge är likadan, ställ därför kattlådan väl separerad från matplatsen. Det är också av yttersta vikt att göra rent i kattlådan varje dag.

Olyckor händer så lätt

Har det plötsligt börjat hända små olyckor inomhus? Det kan finnas flera olika förklaringar:
 
  • Kattlådan kanske inte är ordentligt städad.
  • Din katt kanske söker uppmärksamhet.
  • Det kan vara så att din katt tycker att någon inkräktat på territoriet.
  • Din katt kan ha nått könsmogen ålder.

Om din katt börjar göra ifrån sig inomhus ska du fråga din veterinär om råd för hur du får din katt att börja använda sin låda igen.

Städa upp en olycka

Torka upp med papper eller en trasa och skölj eller torka sedan av området med rent vatten. Använd en 10 % lösning av miljövänligt tvättmedel för att få bort lukten. Det är bäst att inte använda något annat rengöringsmedel eftersom många av dem faktiskt har en doft som påminner om kattkiss. Städar du med dessa så finns det en risk att du lämnar en signal till katten som uppmuntrar det oönskade beteendet istället för att förhindra det!

Uppmuntra rätt beteende

När din katt börjat använda kattlådan självmant ska du ge massor av beröm – en liten godis kan vara på sin plats. På så sätt kommer din katt att förknippa sin kattlåda med positiva känslor. Utrusta dig själv med lite tålamod och uppmuntra din katt när det går bra, så ska du se att den snart lär sig gå på låda.
Se till så att kattlådan står väl avskild från matplatsen.