Din självständiga katt

I det vilda förlitar sig stora kattdjur på sig själva för sin överlevnad. Likaså gör din lilla vän. Den medfödda instinkten hos en katt är att vara ensam och att ignorera allt som andra kan vilja ha eller kräva av den.

På grund av det här är din katts syn på social struktur och samarbete väldigt annorlunda än din egen. Om du vill att din lilla katt ska lära sig något behöver du förstå vad den motiveras av. Eftersom katter är individualister kan du inte träna den som en hund, men den kan lära sig att respektera gränser och att det finns saker du inte tycker om att den gör!

Belöna din kattunge

Var uppmärksam på vad din katt motiveras av. Kanske är det ett nytt smaskigt godis. Förmodligen är det mycket mys. Eventuellt är det en lekstund tillsammans. Du kan använda vad som helst som din katt tycker om för att belöna och uppmuntra ett beteende. Kom ihåg att katter lätt blir uttråkade, så om du varierar belöningarna kommer din katt lära sig nya saker snabbare.

Belöning och timing

En belöning kommer bara fungera om du ger den direkt när din katt gör något bra. Att få till timingen för belöning kan vara svårt, så utrusta dig med tålamod. Som du säkerligen redan vet kommer du inte att få din lilla kattunge till att göra något som den inte själv vill!

Positiv förstärkning

Om du hittar din katt på köksbänken och du inte vill att den ska vara där – lyft försiktigt ner den. Spara ditt beröm till den dag du hittar din katt på golvet istället för på köksbänken. Ett annat sätt att försöka hindra oönskat beteende är genom distraktion – men kom ihåg att följa upp distraktionen med en belöning när din katt beter sig som du vill.

Om du hjälper din katt att lära sig detta tidigt kommer du få en glad, nöjd och väluppfostrad katt!