Stryka och klösa

Vilda kattdjur är inte beroende av en flock för att överleva utan klarar sig helt själv. Din kattunge är likadan. Tack vare att den regelbundet skickar ut tydliga signaler till andra katter undviker den konfrontationer och konflikt. En av de starkaste signalerna är doft.


Doftkänslig

Hela kattens kropp är specialanpassad för att skicka och ta emot doftmeddelanden. Det finns till och med ett speciellt organ i kattens munhåla – det Jacobsonska organet – som analyserar minsta doftpartikel.

Stryka

Din pälsklädda lilla vän älskar att stryka sig mot alla möjliga saker: dörrkarmar, stolsben, räcken, trädstammar och så klart, dig! Att stryka sig mot dig kan verka som ett simpelt kattbeteende men det finns faktiskt en mer komplex betydelse bakom. Katten visar inte bara att den vet din status och bekräftar er sociala relation, utan den plockar även upp och lämnar kvar viktiga doftsignaler.

Klösa

Din lilla katt kommer vilja klösa på saker i dess närhet – precis som de stora kattdjuren i det vilda. Genom att hänge sig åt den här medfödda instinkten gör katten faktiskt flera saker samtidigt, till exempel:
 
  • Håller sina klor i bästa skick.
  • Underhåller muskler och senor som aktiverar klorna.
  • Lämnar synliga märken i sitt revir.
  • Lämnar doftsignaler från körtlar i tassarna.

Kattens klösbeteende må vara naturligt men det är inte alltid bra för dina möbler! Därför är det smart att investera i en klösbräda där den kan gå loss.
Kattens klösbeteende må vara naturligt men det är inte alltid bra för dina möbler!Tack vare att den regelbundet skickar ut tydliga signaler till andra katter undviker den konfrontationer och konflikt. En av de starkaste signalerna är doft.