Spinnande och andra kattljud

Katter använder sin röst mer än de flesta andra djur. Din lilla katt använder sin röst till en variationsrik ljuduppsättning – från det klassiska "mjau" till olika typer av spinnanden och ylanden. Katter har över 60 olika läten där alla har olika mening beroende på ton och intensitet. Men vad är det din katt egentligen försöker säga?

Det klassiska mjauet

Alla känner igen ett "maju". Kattens jamande kommer från struphuvudet och är ofta ett rop på hjälp eller uppmärksamhet. När en katt växer upp kommer den att jama i många olika situationer för att förmedla en rad olika känslotillstånd och humör, från vänlighet och rädsla till klagan och ilska.

Kvitterljudet

Ibland kommer din misse kanske att kvittra som en vänlig hälsning när du kommer hem. Alla katter gör inte det men om din gör det kommer du märka att det låter som att den pratar med dig!

Spinnandet

Som alla vet är en spinnande katt en glad katt. En nyfödd kattunge spinner för sin mamma för att förmedla att den är bekväm och trygg. Spinnandet är ett ljud av belåtenhet och en smart katt kommer att använda det för att förlänga mysstunderna med dig – något du inte kommer kunna säga nej till!

Ny forskning visar att katter verkar kunna lugna ner sig själva i stressade situationer – just genom att spinna.

Kommunicera med din kisse

I det vilda kommunicerar vuxna kattdjur sällan genom ljud, det är bara vid bråk och parning som de använder sin röst. När din katt pratar med dig visar den att den lärt sig vad generationer av missar innan har upptäckt – att rösten är ett utmärkt sätt att få uppmärksamhet från en människa!

Ju mer du pratar med din katt, desto mer kommer den att förstå och svara dig. Snart kommer du att känna igen din katts alla olika läten, och den kommer att känna igen dina – så börja prata med din katt!