Funderar du på att skaffa en kattunge?

Kattungar är otroligt söta. Vem kan man motstå dessa gulliga, gosiga små knyten? Att få hem en kattunge är bara början på ett spännande äventyr. Inom ett år kommer den nyfikna lilla missen vara en fullvuxen katt. Så innan du tar det där första steget att skaffa en liten tiger ska du vara säker på att du vill, och kan, ha en vuxen katt.

Om jag redan har andra djur hemma?

Kattungar är nyfikna och sociala, men alla katter är individualister och ju äldre de blir – desto mer kommer de vilja ha ett eget utrymme. Tysta mysiga vrår där de känner sig säkra är viktigt för en katt. Ta god tid på dig när du presenterar din nya katt för dina andra djur och se till så att alla har sin egen mat- och vattenskål, säng och kattlåda. Om du redan har en katt kan du förvänta dig en invänjningsperiod då din gamla misse bekantar sig med nykomlingen.

Du behöver inte vara orolig om dina djur inte verkar komma överens. Det är inte speciellt ofta som katter knyter starka band till djur utanför deras egen kull.

Om jag arbetar eller reser mycket?

Kattungar kan lätt bli stressade om de lämnas ensamma hemma för länge. Dessutom behöver deras små magar regelbundna måltider i mindre portioner utspridda under dagen.

Om du på grund av arbete eller annat kommer behöva lämna din kattunge hemma själv så borde du överväga att adoptera en äldre katt som är mer självständig. Du kanske till och med kan adoptera två från samma kull – på det sättet kommer båda katterna att njuta av varandras sällskap.

Om du vet med dig att du ofta reser bort, så kan det vara bra att säkerställa att någon i din närhet kan ställa upp som kattvakt innan du bestämmer dig för att köpa katt. Kanske har du en kattälskande granne som kan ge din misse mat och leka med den flera gånger om dagen. De flesta katter trivs bäst i sitt eget hem i den miljö de är vana vid, men går det inte att ordna så finns det även professionella kattvakter.

Inne- eller utekatt?

Unga katter ska hållas inomhus tills dess att alla vaccinationer är genomförda. Kastrering är också att rekommendera innan de når puberteten. Okastrerade hankatter rymmer oftare och hamnar i fler bråk med andra hanar. Honkatter kan bli gravida redan vid fyra månaders ålder – vilket oftast betraktas som för ungt. Fråga din veterinär om när det är rätt läge att kastrera din katt.

Om du bor i en lägenhet, nära en trafikerad väg eller utan trädgård kanske du vill att din katt ska vara en innekatt. Även om du har en innekatt kan du låta den få frisk luft genom att sätta upp en kattgård utomhus. Kattgården bör vara inredd med något typ av katträd och utrymmen där din katt kan söka skydd från sol och regn.

Om du bestämmer dig för att ha din katt inomhus, kom då ihåg att en hälsosam och välmående innekatt kräver en hel del stimulans. Förse den med olika typer av leksaker och klösbrädor och se till att klappa, leka och interagera med din katt varje dag. Det är också bra att komma ihåg att innekatter oftast är mindre aktiva och därför behöver mindre mängd mat för att hålla sig i form.

Den viktigaste aspekten att ta hänsyn till när du bestämmer om din katt ska vara en inne- eller utekatt är kattens egen personlighet. Om din katt är adopterad och tidigare varit utekatt, eller om den fötts i hemlöshet och är van vid att vara ute, så kanske inte inomhuslivet är det bästa alternativet.

Oavsett om din katt är inne eller ute så är det viktigt att alltid ha alla vaccinationer uppdaterade, och att besöka veterinären för viktiga kontroller.

Om jag har planer på att flytta?

Oavsett ung eller gammal så föredrar katter en bekant omgivning, därför kan en flytt vara väldigt oroande. Det kan ta lite tid för missen att vänja sig vid sitt nya hem, speciellt om omgivningen är väldigt annorlunda från vad den är van vid.

Om du planerar att flytta inom den närmsta tiden så är det kanske värt att vänta med att skaffa katt tills du kommit till rätta i ditt nya hem. Är det inte är ett alternativ att vänta, så är det viktigt att det finns en trygg plats för din katt i den nya miljön. Ge din katt tid och bekräftelse genom hela flytten så ska du se att den håller sig lugn och trygg.