Förberedelser inför hemkomsten

Nu när du har hittat din perfekta misse är det dags att göra i ordning allting hemma inför ankomsten!

Checklista

Du kommer att behöva en del saker för att hålla den lilla nöjd och glad i sitt nya hem. Här är det viktigaste:

  • En stadig kattväska eller transportbur med en kudde eller filt i.
  • Vatten- och matskålar.
  • Kattlåda med skopa samt en påse kattsand. Whiskas® rekommenderar Catsan.
  • Mat anpassad till kattens ålder som räcker minst en vecka.
  • Minst en mysig bädd eller korg.
  • En stabil klösbräda.
  • Kattborste för pälsvård.
  • Kattleksaker.
  • Kontaktuppgifter till din veterinär.

Transportbur

Skaffa en stabil kattväska eller transportbur så att du på ett säkert sätt kan ta hem din katt. Transportburen kommer du att kunna använda framöver när ni ska förflytta er. Se till så att din katt vänjer sig vid transportburen – om den bara används när ni ska till veterinären kommer din misse springa och gömma sig så fort buren plockas fram.

Ett bra sätt att få din katt att tycka om sin bur eller väska är att ställa den i mitten av rummet och lämna den öppen. Lägg in en handduk, kudde eller liten filt för att göra det mjukt och mysigt. Du kan också lägga in godis eller leksaker i buren för att din katt ska bli nyfiken och vilja gå in i den!

Vatten- och matskålar

Det kan vara svårt för små katter att äta ur skålar som är djupa. Faktum är att de flesta katter inte kan äta ur djupa skålar – de höga sidorna i en skål retar kattens känsliga morrhår. Använd en grund skål eller en assiett istället.

Kattlåda

Ha en kattlåda med kattsand redo för din misse när den kommer hem. Du kommer också behöva en skopa till lådan så att du på ett enkelt sätt kan ta bort urin och avföring ur kattsanden varje dag. Det finns många typer och varianter av kattsand att välja bland. Whiskas® rekommenderar Catsan tack vare den effektiva absorptionen av fukt och lukt.

Prova med en låg kattlåda till att börja med – en ung katt kan ha det kämpigt med de höga kanterna på en låda för vuxna katter. Det är bra om minst en av sidorna på lådan är lägre så att den lilla enkelt kan klättra över. För att fånga upp sand som skvätter ut utanför lådan är det är smart att lägga tidningspapper eller en kattlådematta där under.

Har du mer än en katt kan det gå bra att de delar låda till en början. Kom dock ihåg att växande katter vill ha mer egen plats ju äldre de blir, och till slut kommer de behöva ha separata lådor.

Om din kattunge redan är van att gå på låda från uppfödaren eller adoptionshemmet så har du ett försprång.

Mat för juniorer

Eftersom en ung katt växer så fort kommer den behöva mer fett och protein i sin kost än vad en vuxen katt behöver. Din kattunge har en liten magsäck, vilket betyder att du kommer behöva ge den mat ofta och i små portioner under hela dagen.

Det är viktigt att din kattunge får en komplett och balanserad kost – Whiskas® foder för juniorer är speciellt utformat för att förse din kisse med all energi och näring den behöver för att vara frisk och hälsosam upp till 12 månaders ålder. Avvänj din katt gradvis över 5–7 dagar när det är dags att byta från junior- till vuxenmat.

Kom ihåg att en del kattgodis och viss mat inte lämpar sig för unga katter. Läs alltid utfodringsvägledningen på förpackningen innan du köper något.

Lek och bus

Alla missar behöver leksaker! Leksaker är inte bara fantastisk underhållning för dig och din katt – de ger också kissen viktig träning och utveckling. Katter älskar att leka med allt som rör sig oförutsägbart eller som kan liknas vid ett byte. En klösbräda är också en god idé – allt som håller de vassa klorna borta från dina möbler är en bra investering!

Kattleksaker behöver inte vara dyra. Du kan göra en rolig lekplats för din katt bara genom att klippa några hål i en låda. Som en bonus kommer din katt också älska att ha en egen och säker plats.

Det går också att göra roliga leksaker av toapappersrullar, tidningspappersbollar och tomma trådrullar. Låt aldrig din katt leka ensam med garn eller snöre, och se till så att alla leksaker är stora nog för att inte kunna fastna i halsen. Kontrollera också så att det inte finns någon risk för att små bitar kan tuggas loss och ätas upp.

Försök att frigöra utrymme på en hög hylla – både juniorer och vuxna katter tycker om att klättra och ha en egen plats där de kan speja ut över sina domäner. Fönsterbräden är extra populära tillhåll och ju äldre en katt blir, desto mer kommer den vilja ha möjlighet att titta ut. Om dina fönsterbräden inte är tillräckligt djupa kan du köpa ett katträd och ställa vid fönstret.

Äntligen hemma

När du tar hem din kattunge för första gången kommer den förmodligen att vara lite nervös i den nya miljön. Oroa dig inte, det är helt normalt. Ditt hem är fullt av nya vyer, konstiga ljud och dofter som din katt kommer behöva vänja sig vid. Du kan hjälpa din lilla misse att känna sig säker och komma till ro genom att ställa fram en kartong eller transportbur med dörren öppen. Detta kan fungera som en liten grotta där katten kan gömma sig för att få lite egentid.

Försök att hålla hemmet varmt och lugnt de första två, tre dagarna efter att din nya katt kommit hem. Se till så att den har fri tillgång till vatten- och matskålar, kattlåda och en mysig bädd med några leksaker så den inte blir uttråkad. Alla dessa saker kommer hjälpa din katt att göra sig hemmastadd.

Nu är en bra tid att planera in ett besök till veterinären för att göra en första kontroll tillsammans med dig. Om du har andra djur så är det viktigt att din nya katt får en fullständig hälsokontroll innan de presenteras för varandra.