Utfodringstips

I det vilda vet stora kattdjur exakt vad de behöver äta. Genom att ge din kattunge rätt mat på samma tider varje dag kommer du att stödja de medfödda instinkterna som karnivor och ensam jägare.

Speciell juniormat

De första 4–5 veckorna kommer din kattunge få allt den behöver från sin mamma via modersmjölken. Vid 7 veckor brukar kattungarna vara avvända vid modersmjölken men redan från 4 veckor kan man börja introducera speciellt foder för kattungar, till exempel Whiskas® Junior

Liten mage, stor aptit

Din söta lilla misse må vara liten just nu men den kommer att växa 15 gånger snabbare än ett spädbarn! Med en magsäck som från början är lika liten som en tumnagel kan en kattunge inte äta speciellt mycket på en gång. Därför är det viktigt att mata din kattunge med små portioner i regelbundna intervaller – upp till sex gånger dagligen till att börja med. I början kan du börja med att sprida ut maten på en assiett, så det är lätt för den lilla att slicka på maten för att känna hur den smakar.

Från junior- till vuxenportioner

Från ungefär 4 månaders ålder är en hel Whiskas® Junior portionspåse en perfekt storlek för en smaskig måltid. Mata din katt 3–4 gånger om dagen tills den är ungefär 6 månader gammal. Därefter ger du mat 2–4 gånger om dagen. Vid 10–12 månader är din junior redo för vuxenmat och då räcker det att ge mat två gånger dagligen.

Kinkiga med maten

I det vilda är stora kattdjur kinkiga med sin mat och de undviker allt som smakar konstigt eller gammalt. Din kattunge har också dessa instinkter inbyggda, och kommer föredra att alla måltider serveras färska och rumstempererade ur en ren skål.

Byte av mat

Introducera ny mat gradvis och lite i taget. Plötsliga ändringar kan vara upprörande för din kattunges känsliga mage.

Inte på menyn

När kattungar är avvända från mamman förlorar de förmågan att bryta ner mjölk, så servera dem aldrig komjölk! Mycket av den mat vi människor äter kan var skadlig för katter, lök kan till exempel orsaka anemi. Det är inte värt att riskera deras hälsa bara för att vi vill ge dem rester eller godis som vi tycker är gott och mår bra av. Om du ger din katt rätt sorts kattmat vid bestämda tidpunkter kommer den att få i sig all näring den behöver.

Vatten

Din misse har en superkänslig nos och tunga som med lätthet känner av obekanta kemikalier i vatten, både farliga och ofarliga. Därför kommer din katt kanske tycka om att dricka vatten från en pöl (eller till och med toaletten!) hellre än från vattenskålen. För att uppmuntra din katt att dricka mer kan du placera vattenskålen på en avskild plats långt borta från kattlådan. Oroa dig inte om den något udda vanan att dricka ur toalettstolen håller i sig – det är vanligt och helt normalt.

Kattlåda

I det fria är det viktigt för de stora kattdjuren att hålla en god hygien. Därför går de inte på toaletten och äter på samma ställe. Din lilla kattunge är likadan, så var noga med att hålla kattlådan separerad från stället den äter och dricker på. För att få veta mer kan du läsa under Kattlådeträning.

Ett långt och friskt liv

En glänsande päls, pigga ögon och smidiga muskler är alla signaler på att din misse är vid god hälsa. Om du ger den en balanserad kost anpassad för varje stadie av livet kommer det även att synas på utsidan.