Hur du håller koll på din kattunges hälsa

I den vilda världen tvättar katter varandra för att upprätthålla sociala relationer. På samma sätt så kan du stärka ditt band med din kattunge genom att göra enkla hälsoundersökningar hemma. Det är bra att göra detta från en tidig ålder – på det sättet kommer din katt tänka att det är en naturlig del av era rutiner.

Gör det bekvämt

Välj en plats för undersökningen där din katt känner sig säker och avslappnad – som i ditt knä eller på en säng. Var så försiktig som möjligt när du gör undersökningen och prata gärna med katten på ett mjukt och betryggande sätt.

Andning och buk

Lyssna på din kattunges andning. Den ska vara regelbunden och inte ansträngd på något sätt. Dra händerna försiktigt längs med kattens kropp och var uppmärksam på allt som känns onormalt.

Öron och ögon

Titta efter skrapsår och märken på ytteröronen, och mörkfärgat vax eller inflammation inuti öronen. Ögonen ska vara klara och inte utsöndra vätska eller klet. Det ska inte finnas tecken på inflammation eller skada. Rör aldrig själva ögat och ge aldrig din katt ögondroppar utan att först prata med din veterinär.

Mun och nos

Öppna försiktigt munnen på din katt och leta efter trasiga tänder, inflammerat tandkött eller plack på tänderna. Nosen är en god indikator på kattens generella hälsa – den ska vara sval och fuktig. Om din kattunge har en torr nos eller nyser mycket så kan den vara förkyld. Är du det minsta orolig ska du boka en veterinärtid för en mer ingående undersökning.

Klor

Kolla din katts tassar för att se om det saknas eller finns några trasiga klor. Du ska också titta efter skador på det mjuka området mellan trampdynorna. Ett lätt tyck mot tassen gör så att klorna fälls ut – men kom ihåg att de är vassa!

Prata med din veterinär

Håll ett öga på din katt under en dag eller två om du är orolig för att något är fel. Om du fortfarande inte kan slappna av efter det, eller om din katt inte är sig själv, ska du ringa till din veterinär.
Var så försiktig som möjligt när du gör undersökningen och prata gärna med katten på ett mjukt och betryggande sätt.Det är bra att göra detta från en tidig ålder – på det sättet kommer din katt tänka att det är en naturlig del av era rutiner.