Din kattunges kost

Precis som sina stora kusiner så är din misse en riktig köttätare. Tänderna, tungan och matsmältningssystemet hos en katt är speciellt utformade för att tugga och smälta kött. För att näringsbehovet hos en kattunge ska uppfyllas är det viktigt att kosten blir precis rätt.

Som köttätare behöver din kattunge massor av protein och en komplex balans av näringsämnen. På grund av kattungens snabba tillväxt behöver den andra mängder av vissa näringsämnen än en vuxen katt – inklusive rätt förhållande mellan kalcium och fosfor.

Protein

Protein är en viktig byggsten för att din kattunge ska växa på ett hälsosamt sätt och kunna utveckla friska muskler, päls, hud och klor. Proteiner består av mindre byggstenar som heter aminosyror. Vissa av dessa, som taurin och arginin, kallas essentiella aminosyror och är sådana som din katt inte kan producera själv. Det betyder att du måste se till så att din katt får i sig dem via kosten.

Essentiella fettsyror

Din kattunge behöver essentiella fettsyror för att hålla huden, pälsen, reproduktionssystemet och matsmältningen friska och hälsosamma. De är en viktig energikälla och får också maten att smaka gott!

Vitaminer

Vitaminer är nödvändiga för din katts syn, tillväxt och ämnesomsättning. Det finns många olika vitaminer som alla fyller viktiga funktioner. Om din misse får ett sår så hjälper ett vitamin till med att stoppa blödningen och ett annat hjälper huden att läka.

Mineraler

Mineraler ger din katt starka tänder och skelett. De viktigaste mineralerna en kattunge behöver är kalcium, fosfor, kalium, natrium, klorid och magnesium. Alla dessa finns i rätt doser i komplett foder för juniorer.

Kolhydrater och fibrer

Din misse använder kolhydrater som en energikälla. Kostfibrer är viktiga att få i sig för att hjälpa matsmältningen.

Eftersom en kattunge har komplexa näringsbehov är det viktigt att den får en speciellt sammansatt kost. Whiskas® Juniorfoder ger din lilla misse en komplett och balanserad kost med alla proteiner och näringsämnen som behövs för att växa upp till en frisk och glad katt.