När är en katt en senior?

Trots att din katt har fyllt sju år betyder det inte att du kommer märka någon större förändring i beteendet. När allt kommer omkring blir de flesta katter mellan 13–17 år gamla. Din katt är dessutom säkert fortfarande aktiv, frisk och precis lika självständig och nyfiken som innan!

Även om din katt inte verkar bli äldre till sinnet så kommer näringsbehovet förändras när den närmar sig sju år. Med rätt kost kan du sakta ner eller till och med förhindra vissa hälsoproblem som kan krypa fram med växande ålder. På så sätt kan du fortsätta ge din katt den omtanke och vård du hittills har försett den med.

Det är viktigt att du inte skjuter upp att göra förändringarna. Lägger du om din katts kost i rätt tid så lägger du också grunden för många friska år framöver. Tänk inte på din katt som en golden oldie – försök istället intala dig själv att din katt är i sina bästa år!

Vanliga hälsoproblem hos äldre katter
 

  • Hjärtproblem
  • Reducerad njurfunktion
  • Dålig syn
  • Svårigheter att upprätthålla en frisk hud och päls


Mat anpassad för åldern

Genom att ge din katt mat anpassad för dess ålder ger du din katt bästa möjliga förutsättningar att njuta av sina år som senior i bästa tillstånd.

Till exempel har Whiskas® 7+ serien större mängd taurin för ett hälsosamt hjärta, liksom rätt doser av fosfor för att hålla urinproduktionen frisk. Utöver det håller zink och linolsyra pälsen lika glänsande som innan.

Varierad mat

Ett annat sätt att hjälpa din seniorkatt att hålla sig frisk är att ge den rätt blandning av våt- och torrfoder. Även om torrfoder ger komplett näring får du inte glömma att din katt är en jägare – om den levde i det vilda skulle den äta byten den själv fällt. Din katt kommer därför verkligen uppskatta att kosten även innehåller en del saftigt kött!

Precis som att varierad kost ger din katt smaker och texturer den älskar så är våtfoder en bra källa till vatten – något som är speciellt viktigt för äldre katter. Våtfoder underlättar inte bara njurarnas arbete, det kan också underlätta om du behöver vara vaksam på din katts vikt.

Whiskas® rekommenderar att du ger din seniorkatt 15 g torrfoder för varje 100 g våtfoder.