Vanliga hälsoproblem hos seniorkatter

När din katt blir äldre kanske du upptäcker att ni kommer behöva besöka veterinären oftare. Gör du regelbundet enklare undersökningar hemma – så klart kombinerat med massor av kärlek och uppmärksamhet – så kommer du veta om det är något som inte stämmer, och kan då se till att problemet behandlas på rätt sätt.

Vanliga hälsoproblem

Här följer en lista med vanliga problem som kan uppträda hos din katt när den blir äldre:

  • Urinvägsprobelm
  • Hjärtproblem
  • Ledprobelm
  • Katarakt
  • Problem relaterade till munhälsa

Ögon och öron

Kontrollera din katts ögon för att se om katarakt (också kallat grå starr) håller på att utvecklas. Det syns som en dimmig gråvit fläck på ögats lins. Katarakt gör att din katt gradvis ser sämre och sämre.

När din katt blir äldre kan den också få problem med hörseln. Som jägare har din katt förlitat sig på sina skarpa öron genom hela livet, så var extra uppmärksam på alla beteendeförändringar.

Oavsett om din katt skulle bli både blind och döv så kommer den fortfarande kunna leva ett lyckligt och till övrigt friskt liv. Det är bara att hålla hemmet fritt från faror och se till så att din katt inte försätter sig i svåra situationer.

Din katts tänder

På äldre dagar kan din katt utveckla ett känsligt tandkött, dålig andedräkt och till och med tappa en del av de vassa tänderna anpassade för en jägare. Är du orolig över din katts munhälsa kan din veterinär rekommendera en operation – men om din katt är väldigt gammal kanske det dock inte är lämpligt att den opereras.

Du kan minska obehag från ömt tandkött genom att ge din katt våtfoder, som Whiskas® 7+ Portionspåsar. Du kan också blöta upp torrfodret i lite ljummet vatten för att göra det mjukt och lättuggat.