Ett kattvänligt hem

Precis som de vilda kattdjuren kommer din katt att lägga mycket tid på att utforska och skydda sitt revir – med andra ord ditt hem! Här har vi samlat några enkla råd du kan följa för att din lilla vän ska få utlopp för sina medfödda instinkter, och för att ditt hem ska bli så kattvänligt som möjligt.

Ta sig in och ut

Att installera en kattlucka är ett utmärkt sätt att låta din självständiga katt bestämma när den ska var inne och ute – transparenta kattluckor är att föredra. Det är också bra att lägga en tjockare matta innanför dörren – det är ett enkelt sätt att hantera leriga tassar samtidigt som din katt får ett ställe att vässa klorna på!

Mattor

Som kattägare kan det vara värt att tänka över vilka mattor som finns i hemmet. En klippt lugg är att föredra eftersom trådarna inte dras ut lika enkelt som i en vävd matta med små öglor – dessutom kommer inte katthåret ansamlas lika lätt. Generellt sett är en matta med hög andel ull att föredra.

Hantera klorna

Klösandet är en av kattens många medfödda beteenden. Det håller inte bara klorna vassa, utan hjälper även katten när den ska doft- och klösmarkera sitt revir. För att få din katt att inte klösa på dina möbler, mattor och gardiner – och för skojs skull! – försök få den att använda en klösbräda.

Håriga situationer

Din katt kommer naturligt att fälla hår genom livet. Ibland kan du vända det till en fördel – till exempel om du vill få din katt att använda en ny säng eller filt. Genom att borsta igenom pälsen och sen sprida ut det fällda håret i den nya sängen blir det enklare för katten att känna sig bekväm.

Under sängen

I det vilda har de flesta stora kattdjur sina egna gömställen. De används som avskilda tillflyktsorter, antingen för att vila eller för att återhämta sig från en skada eller sjukdom. Din lilla katt är precis likadan, och vilket gömställe skulle vara bättre än under en säng? Finns det en säng på ben i ditt hem så kommer den att bli kattens favoritgömställe!

Balkongen

Gör din balkong kattsäker genom att sätta upp hönsnät eller finmaskigt odlingsnät runt räcket och upp mot balkongen ovanför. På det sättet kan både du och din katt njuta av utsikten på ett säkert sätt.