Näringen din katt behöver

I det vilda får de stora kattdjuren alla näringsämnen de behöver via bytena de fäller. Även om ditt lilla kattdjur hemma delar de stora kattdjurens instinkt att äta det den jagar, så förlitar den sig på att du ger den en hälsosam och balanserad kost. Därför är det bra att veta vad din katt behöver.

Vitaminer för tillväxt

Din katt behöver vitaminer för alla möjliga viktiga kroppsfunktioner. De är nödvändiga för din katts syn, tillväxt och ämnesomsättning – faktum är att alla delar av katten behöver vitaminer av olika anledningar. Varje vitamin har en viktig roll att fylla. Om din katt till exempel får ett sår så hjälper ett vitamin till med att stoppa blödningen och ett annat hjälper huden att läka.

Kattmat som innehåller lever, njure, jäst och olika sorters spannmål är bra vitaminkällor. Alla vitaminer din katt behöver, i exakt rätt mängder, finns i Whiskas® Vuxenfoder.

Mineraler för skelettet

Med rätt mineraler kommer din katt få starka tänder och ben, och ämnesomsättningen kommer att fungera som den ska. Du ska dock inte överdriva intaget – för mycket mineraler kan vara svårt att ta upp.

De viktigaste mineralerna din katt behöver är kalcium, fosfor, kalium, natriumklorid och magnesium. Det behövs också viktiga spårämnen som järn, koppar, mangan, zink och selen.

Kattmat med fisk, kött, lever och spannmål är en bra källa till mineraler. Om du ger din katt en balanserad kost från Whiskas® kommer den att få alla mineraler som behövs i rätt mänger, så det finns ingen anledning att ge några andra tillskott.

Essentiella fettsyror för hälsan

Din katt behöver essentiella fettsyror för att upprätthålla en hälsosam hud, päls, reproduktionsorgan och ämnesomsättning. Det är inte bara en stor källa till energi och fett – de essentiella fettsyrorna får också maten att smaka gott. De transporterar också vitamin A, D, E och K i kroppen.

Kattmat som innehåller animaliskt fett och vegetabilisk olja är bra källor till fett och essentiella fettsyror.

Kolhydrater och fibrer för matsmältning

Kolhydraterna din katt äter används som energikälla, och som en källa till kostfiber. Fibrer är nödvändiga för en fungerande matsmältning och bra konsistens på avföringen. Kattmat som innehåller spannmål som ris, majs och vete är en bra källa till kolhydrater.

Protein för styrka

Din katt behöver protein för att växa och stärka sina muskler på ett hälsosamt sätt. Proteiner finns i de flesta levande vävnader, som hår, hud, naglar och muskler och bidrar med de essentiella aminosyror din katt behöver för att hålla sig frisk och i form. Det finns tusentals olika proteiner i kattens kropp och alla behövs för olika saker.

Det finns massor av proteiner i kattmat som innehåller kött, ägg, fisk, spannmål och jäst.

Det enkla sättet att ge en katt rätt näring är att ge den mat från Whiskas® – på det sättet kommer den få en perfekt balanserad kost med alla näringsämnen som behövs för att hålla katten frisk och glad!