Inomhuslek

Din katt älskar att leka och jaga, men också att utforska sitt revir. Ser du till så att det finns ställen att klättra på inne i ditt hem så ger du din katt många möjligheter till träning och stimulans, även när det inte finns några leksaker tillgängliga. Klösmattor och katträd är också bra för ändamålet.

Jaga mig

Din katt försöker kanske uppmuntra dig att jaga den. En del katter gör detta en viss tid varje dag – oftast nattetid när de är som piggast. Om din katt springer förbi dig och gömmer sig bakom gardinerna vill den nog att du ska jaga efter den. Kika in bakom gardinen och se vad som händer, den kanske sätter iväg och gömmer sig någon annanstans för att sedan titta ut från sitt gömställe. Nu är kurragömmaleken igång!

Apport!

En del katter tycker det är precis lika kul som hundar att apportera – kanske är din katt en av dem! Även om din katt inte gillar apport instinktivt så kanske den kan gilla kattversionen av den traditionella hundleken. Så här gör du:
 

  • Välj en liten lätt leksak som din katt verkligen tycker om.
  • Ropa din katts namn samtidigt som du bollar med leksaken i din hand.
  • Se till så att din katt ser att du har kul med favoritleksaken.
  • Håll leksaken synlig när du sätter dig på en stol och kastar leksaken så att den landar så pass nära din katt att den kan nå den.
  • När din katt börjar bli uttråkad ropar du namnet igen och plockar upp leksaken.
  • Gå tillbaka till din stol och upprepa kastet till katten igen.
  • Gör det här i ungefär tio minuter, två gånger om dagen – med lite tur kommer din katt snart att fatta galoppen och börja komma tillbaka till dig med leksaken.


När din katt väl har förstått hur leken fungerar kan du börja experimentera lite. Till exempel kan du kasta in leksaken under en soffa eller någon annan möbel så att din katt får använda lite av sin jaktinstinkt!