Socialt beteende

Om det är något som gör en katt speciell är det den oberoende personligheten. Men är katter egentligen mer sociala än vad vi tror?

Omvårdnad

Även om katter är självständiga utvecklar de ibland relationer med varandra. Ömsesidig omvårdnad verkar vara en del av dessa relationer. Ser du din katt tvätta din grannes katt handlar det oftast om mer än att bara bli ren. De bildar ett vänskapsband – eller kanske till och med blir sams efter ett nyligen avslutat bråk.

Strykningar

Precis som att katter kan tvätta varandra kan de också stryka sina pannor, kinder, sidor och ibland svansar mot varandra. Att stryka sig mot varandra är ett bra sätt att blanda varandras dofter och svara på varandras beröring – vissa experter tror även att det kan handla om att visa hierarkier katter emellan. Likväl som det tillgodoser din katts naturliga instinkter, ger det också dig nöjet att se din katt bli vän med en annan katt!

Aggressivt beteende

Oavsett hur snäll din katt egentligen är kommer den någon gång agera aggressivt. Till exempel kan revirbetingat beteende få din katt att försöka stoppa dig från att röra dig fritt i ditt hem – du kan till och med bli attackerad.

Det är viktigt att komma ihåg att det här bara är ett av kattens naturliga beteenden. Kanske har din katt ett uppbyggt lager av överskottsenergi för att den är inomhus. Kanske har din katt sett en fågel genom fönstret och blivit frustrerad för att den inte kunde jaga den. Kanske råkade du gå förbi precis när din katt smugit sig på ett byte och i din närvaro gick katten plötsligt över till själva anfallet.

Det är enkelt att få din katt att göra sig av med överskottsenergin associerad till aggressivt beteende. Prova med att förse din katt med leksaker eller något att klättra på. Du kan också låta din katt jaga saker när ni leker – fäst bara en leksak i ett snöre och din katt kommer att älska dig!