Förstå din katt

Precis som hos de stora kattdjuren styrs din katts beteende av en rad olika medfödda instinkter. Genom att känna till dessa kommer du få en större förståelse för varför din katt beter sig som den gör. På det sättet kommer du aldrig hamna i fällan att tänka att en katt är ouppfostrad eller envis… utan istället förstå att den bara är en katt!

Genom att förstå de naturliga beteendena kommer du lättare kunna tolka vad din katt vill säga dig, och er relation kommer att blomstra. Din katt kommunicerar med dig hela tiden – du måste bara förstå och lyssna!

Medfödda instinkter

Din katt är född som ensamvarg. Den tycker om att spendera tid själv, speciellt när den sover eller är på jakt. Katter har en kraftfull instinkt att jaga på natten – en naturlig drift som inte kommer att avta även om du matar din katt regelbundet under dagen.

Det är viktigt att låta din katt uttrycka sina naturliga beteenden. Se till så att det finns plats i hemmet för din katt att dra sig tillbaka till när den vill vara ensam. Som de flesta katter så kommer din katt förmodligen att tycka om avskärmade ytor, som kartonger, lådor eller kattgrottor.

Född som jägare

I det vilda är alla kattdjur jägare. Ditt kattdjur hemma är precis likadan och därför är det viktigt att uppmuntra den medfödda driften att jaga. Du behöver inte vara rädd för att det nödvändigtvis betyder att din katt kommer släpa hem fåglar eller möss – en enkel kattleksak gör underverk! Leksaker på spö är ett bra sätt för dig och din katt att leka tillsammans, samtidigt som du låter din katt visa upp sin skicklighet i jakt. Låt din katt vinna lite då och då, och du kommer kunna se stoltheten skina i din katts ögon!

Om du låter din katt utöva sin jakttalang inomhus så är risken mindre att den tar hem ett byte den fångat utomhus. Om du mot förmodan ändå skulle hitta en mus eller fågel på farstukvisten ska du komma ihåg att för katten handlar det om att avsluta jakten på ett ställe där den känner sig som mest säker. Din katt är inte olydig och den ger dig inte en present – den visar helt enkelt bara att hemma är bäst!

Med nos för kommunikation

Precis som de vilda kusinerna kommunicerar din katt genom att skicka doftande meddelanden. Dessa lämnas genom att klösa, urinmarkera och stryka sig mot saker. När din katt stryker mot väggarna, möblerna eller dörrarna markerar den egentligen sitt revir. Stryker sig din katt mot ditt ben så ska du se det som en komplimang – då tillhör du nämligen katten!

Klösmärken lämnar ett synligt meddelande och det underlättar om klorna är ordentligt vassa. Se till så att det finns ett ställe i hemmet där din katt får – och uppmuntras – att klösa. För att förhindra att din katt klöser på dina möbler ska du förse den med en klösbräda.