Att välja en katt

Grattis! Du har bestämt dig för att bli kattägare. Men vilken typ av katt är bäst för dig? Ska du ha en raskatt? En långhårig eller en korthårig? Hane eller hona? Du kanske till och med funderar på om du ska ha två eller fler katter – bara för att dubbla eller tredubbla det roliga – eller för att försäkra dig om att de aldrig är ensamma.

Här är några tänkvärda tips när du gör ditt val:

Raskatt eller bondkatt?

En sak är säker – det finns massor av katter att välja bland. Det finns mellan 40–80 olika raser och omkring 500 olika variationer. Alla är olika – från populära siames, burma och perser till svanslösa manx eller den hårlösa sphynxen. Likväl som att alla raser skiljer sig i utseende har de olika raserna också egna personligheter och temperament. Siameser är till exempel extroverta medan den långhåriga perserkatten vanligtvis är mer tillbakadragen.

Det finns en rad olika sätt att ta reda på mer om de olika raserna. Du kan leta på webben eller kika i en bok och det är dessutom bra att besöka en kattutställning eller mässa – även om du kommer vilja ta med alla gulliga katter hem!

När allt kommer omkring är det inte rasen på katten som är viktigast – faktum är att majoriteten väljer att inte köpa en raskatt alls. För de flesta kattägare är en bondkatt det perfekta valet. Katter utan stamtavla finns i en enorm färg- och pälsvariation – och köpet kommer inte att ruinera dig!

Lång- eller korthårig?

Långhåriga katter är vackra. Men kom ihåg – en långhårig katt kommer behöva daglig hjälp med att hålla den vackra pälsen utan tovor och i fint skick. Fördelen är att regelbunden pälsvård är ett bra sätt att knyta band till sin katt – och katten kommer att älska uppmärksamheten! Om du tror att du inte kommer ha tid att borsta pälsen varje dag så kanske en korthårig variant är ett bättre val.

Hane eller hona?

Hankatter är oftast större än honor. Om du inte kastrerar din hankatt kommer han förmodligen att stryka omkring i grannskapet och hamna i bråk med andra katter. Han kanske kommer utmärka sitt revir genom att urinmarkera och låta bli att gräva ner sin avföring. Det här är ett helt normalt beteende för en okastrerad katt, men det blir ganska otrevligt för dig!

Har du en okastrerad hona kommer hon att bli könsmogen tidigt. Medan hon löper kommer hon förmodligen låta mycket och högt – något som hanar tycker är väldigt tilldragande! Det finns naturligtvis också stor risk att hon blir gravid.

Om du inte vill höra ljudet av små tassar gör du bäst i att kastrera din katt. Det är ett enkelt ingrepp och efteråt kommer du märka att vissa av de oönskade beteendena upphör av sig själv.

En eller flera katter?

Det här kan vara ett svårt val – och det beror egentligen mest på kattens personlighet. Vissa katter gillar att bo med andra katter, medan andra hellre är ensamma eller umgås med dig. Om du redan har en vuxen katt har du säkert en uppfattning om vad den skulle föredra.

Om katten är ensam hemma långa perioder under dagen kan det vara bra att ha två eller fler katter – på så vis har katterna alltid varandras sällskap. Om det är möjligt, försök att skaffa två katter från samma kull – bandet de har sinsemellan sedan de var kattungar kommer hjälpa dem att komma överens som vuxna.

Innan du skaffar flera katter bör du reflektera över storleken på ditt hem. Precis som människor, tycker katter inte om att känna sig trängda – varje katt behöver eget utrymme. En generell regel är att du bör ha minst ett rum för varje katt. På det sättet är du säker på att om det skulle behövas, så har varje katt möjlighet att vara ifred på så mycket plats den behöver. Du kommer även behöva ha separata vatten- och matskålar, sängar och kattlådor för att varje katts individualistiska sidor ska tillgodoses.

Att skaffa en katt

När du väl har bestämt dig för att skaffa en katt kan du fråga runt bland vänner och familj, chansen är att någon vet någon som snart får kattungar. Du kan också söka online eller leta efter annonser i en tidning. Du kan även överväga att adoptera en katt från ett katthem eller hjälporganisation, de har såväl kattungar som vuxna och seniorer som alla är i stort behov av ett kärleksfullt hem.

Om du har bestämt dig för att köpa en raskatt är det bäst att köpa från en etablerad uppfödare. Du hittar uppfödare genom att prata med andra kattägare eller din veterinär. Du kan också leta efter annonser i tidningar eller hitta uppfödare genom att besöka kattutställningar. Olika föreningar för raskatter kan också sätta dig i kontakt med seriösa uppfödare.

Vad du ska titta efter hos en kattunge

Om det är möjligt ska du fråga om du kan få träffa kattungens mamma. På så vis får du en bild av mammans generella hälsa och temperament. Hon kanske inte kommer att vara superpigg efter allt arbete med hennes ungar, men du kan i alla fall säkerställa att kattungarna inte blivit avvänjda för tidigt eller kommit från en annan mamma.

Kattungar bör vara minst 12 veckor gamla innan de flyttar från sin mamma.Försök träffa några olika kullar innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Köper du från en uppfödare ska du vara noga med att förhållandena som katten kommer ifrån är goda. Det ska vara rent och katterna ska verka glada och friska.