Ögon, öron och hud

Din katts ögon och öron är hyperkänsliga, precis som de stora vilda katternas. Skarp syn gör katten till en skicklig jägare och med en välutvecklad hörsel kan den fånga upp det minsta lilla ljud från byten som rör sig.


Det är viktigt att besöka veterinären om du är orolig över din katts hälsa, men det finns också några saker du kan göra hemma för att vara säker på att ögon, öron och hud är i bästa möjliga skick.

Friska ögon

Följ den här checklistan för att säkerställa att din katt har superskarpa ögon:
 
  • Dra försiktigt ner din katts undre ögonlock – det du ser ska vara rosa.
  • Kolla så att båda pupillerna är i normal storlek.
  • Håll din katt i famnen och ställ dig bredvid ett fönster där dagsljus flödar in. Öppna och stäng persiennerna och kolla så att pupillerna reagerar normalt på ljuset som förändras.
  • Rinnande ögon och färgad utsöndring är båda tecken på ögoninflammation.

Om du upptäcker någonting ovanligt eller som ser märkligt ut när du tittar i din katts ögon ska du besöka veterinären för en fullständig kontroll.

Friska öron

Om din katt skakar mycket på huvudet eller kliar på öronen kan något vara fel. Så här tar du hand om och kollar du din katts känsliga öron:
 
  • Håll öronen rena och fria från smuts.
  • Kolla om du kan se ifall din katts öron har en starkare rosa färg än vanligt.
  • Dålig lukt från örat kan vara en indikation på öroninflammation.
  • Vax – speciellt mörkfärgat vax eller klet – kan vara en indikation på öroninflammation eller öronskabb.

Öronskabb orsakas av ett kvalster och är relativt enkelt att bota genom att använda örondroppar eller en speciell ”spot on” lösning som droppas i nacken på din katt. Finns det fler än en katt i hushållet är det bra att behandla alla samtidigt. Din veterinär kommer att ge dig råd om vilken metod och behandling som är bäst för din katt.

Ett annat tillstånd som kan drabba en katt är att öronlappen får en tjock, blomkålsliknande form som måste rengöras regelbundet. Det kan också uppstå en plötslig svullnad på öronlappen, orsakad av en blodblåsa till följd av kliande. Blodblåsor kan ibland lämna ärr på öronlappen som gör att den skrynklar ihop sig. Detta kan i vissa fall skada kattens hörsel och kräva en operation för att ordna upp sig. Något som också kräver operation är polyper som kan blockera luft från att komma in i öronen, vilket i sin tur kan leda till sjukdomar.

Är du oroad över din katts öronhälsa ska du direkt boka in ett veterinärbesök.

Frisk hud

Om du märker att din katt slickar eller kliar sig själv mer än vanligt kan det betyda att den har problem med huden. Eksem kan vara en förklaring till detta och det orsakas oftast av en allergisk reaktion. Om det inte behandlas kommer sårskorpor att bildas, vilket kommer göra att kattens päls känns kornig. Tyvärr förvärras situationen av det extra slickandet. Din veterinär kommer kunna ge dig råd om den bästa behandlingen.

Det finns också en risk att din katts kliande hud är orsakad av matallergi. Om så är fallet kommer din veterinär att hjälpa dig hitta annan mat till din katt.
Skarp syn gör katten till en skicklig jägare.Det är viktigt att besöka veterinären om du är orolig över din katts hälsa, men det finns också några saker du kan göra hemma för att vara säker på att ögon, öron och hud är i bästa möjliga skick.