Kattens vikt

I det vilda äter kattdjur bara byten som de själva fångar. Din katt är också en jägare, men den förlitar sig på att du matar den med en balanserad kost för att den ska behålla hälsan… och vikten. Med det sagt så vet vi också hur svårt det kan vara att motstå de stora glittrande ögonen, och godis är i många fall en viktig del av lekstunden. Ta för vana att då och då kolla din katts vikt för att vara säker på att det inte blir för mycket godis och för lite motion!

Invägning

Att kolla kattens vikt är superenkelt – allt du behöver är en vanlig badrumsvåg. Väg dig själv först. Ställ dig sedan på vågen samtidigt som du håller din katt i famnen. Efter det behöver du bara dra bort den första vikten från den andra vikten och vips så har du fått fram din katts vikt!

Scanna av din katt

Håll utkik efter förändringar i din katts vikt eller kroppsform. Du kan ta för vana att stå rakt ovanför din katt och titta ner på kroppen. Om du ser en liten midja bakom revbenen kan din katt vara något överviktig, leta då efter fettdepåer mellan bakbenen och under magen.

Du kan också dra händerna längs med sidorna på din katt, om du kan känna revbenen är vikten perfekt. Om revbenen däremot sticker ut så är din katt för smal.

Hjälpa en överviktig katt

Om din katt har blivit lite knubbig kommer din veterinär att föreslå en koständring och ge dig en plan. Det är bättre för din katt att äta lite och ofta, så försök ge små mål fyra gånger om dagen istället för två stora. Du kommer förmodligen också behöva sätta stop för allt godis och snacks du ger din katt.

Precis som de stora vilda katterna trivs din katt med mycket motion – det här är något som också kan hjälpa med viktnedgången. Vänj din katt vid korta, men intensiva lekstunder. Gradvis kan du öka på lektiden med fem minuter här och där och till slut har din katt fått ett helt träningspass.

Hjälpa en underviktig katt

Om du misstänker att din katt väger för lite ska du fråga din veterinär om hur mycket och hur ofta du bör mata den. Om inte vikten ökar kan det bero på någon slags sjukdom – ta i så fall med dig din katt till veterinären för en kontroll.